Fasyal hareket, yoga, pilates, dans, fitness, atletik antrenman gibi başlıkların çok üzerine çıkan belirli egzersiz prensiplerini içeren tüm hareket formlarına atanabilecek bir üst başlıktır. Her egzersiz fasyal aktivasyon prensiplerini içermezken, fasyal aktivasyon prensiplerini içeren bir pratik pek çok egzersiz prensibini aynı anda içerebilir. Örneğin yoga geleneksel formunun bugüne taşındığı genel geçer hal ile, pek çok uygulama için bütüncül fasya aktivasyonu sağlayan bir egzersiz değildir. Fakat yoga geleneğinde orjinal haliyle yer alan balistik esnemeler, badhalar ve mudralar fasyayı işaret eden pek çok kazanım içeriyor.
Aşağıda fasya egzersiz ekollerinden yoga ile beraber uygulanabilecek egzersiz formlarından biri olan ve Robert Schleip’ın geliştirdiği Fascia Fitness ekolünden mekano reseptörlerin bütüncül aktivasyonu için egzersiz kategorilerini, fonksiyon ve hareket ana başlıklarıyla beraber görüyorsunuz.
Görsel: Robert Schleip and Johanna Bayer, Fascial Fitness
Yukarıdaki tüm hareket formlarını bir arada kullanarak bedende şuanda bilinen tüm hareket reseptörlerini uyararak en verimli fasya çalışmasını amaçlarız. Fakat fazla uyarmak fasya çalışmasının başarılı olduğu anlamına gelmez. Her danışanın fizyolojik durumu doğrultusunda çalışılabilecek bir aralık vardır. Fasya egzersizlerinin ihtiyaca, yaşa, fizyolojik ve psikolojik duruma ve ihtiyaca göre özelleşmesi gerekir. Bu kişileştirmeyi yapmadan önce fasyal harekete teknik olarak dört fonksiyonel ve temel başlıkta bakarız.
Egzersiz prensipleri
Form vermek: Fasyal formu şekillendirici egzersizler temel olarak fasyal esnemelerdir. Fasyal esnemelere örnek olarak 5 ila 15 dakikalık bir yin yoga pozu gösterilebilir. Fasyal esnemenin kazanımı esnemenin ardından girilen dinlenme pozundan başlayarak esnetilen fasyal hatta dokular arası sıvı hücumunun gerçekleşiyor olmasıdır. Bu, doku yenilenmesini tetiklerken enflamasyonu azalatan, dokuyu canlandıran ve besleyen bir fonksiyon gösterir.
Hareket-Yaylanma: Fasyanın kendi içindeki dolaşımı artırmak, matriksi sıkılaştırmak ve güçlendirmek, ve fasyal liflerin oluşturduğu desenin yeniden ve düzenli bir şekilde yeniden düzenlemek için yaylanma ve salınım egzersizleri önerilir. Bu egzersizler 12 ila 15 dakika itibariyle etkisini gösterirken beden tipine göre önerilmesi gerekmektedir. Zira fasyal gücü test eden ve artıran egzersizler olduklarından fasyal zincirlerin kendi içinde ayrışmadan çalışmaları önemlidir. Aksi takdirde izolasyon oluşur ve biyomekanik dinamikte bozulmalar meydana gelir. Sadece kolları bacakları gevşekçe sallamak, dizleri gevşeterek ve pelvisi rahat bırakarak yaylanmak ya da shaking egzersizleri bu tipolojiyi örnekler.
İletişim-Canlandırmak: Fasyanın kendi içindeki iletişimini artırmak, duyusal nöral ağı güçlendirmek için masaj etkisi veren yumuşak dokunuş içeren uygulamalar ya da yumuşak foam roller ile yavaş ve bölgesel yapılan egzersizler önerilir. Foam roller ile yapılan bu uygulamalar masajdaki gibi fasyaya dışarıdan bir elin süngeri sıkarak boşaltması etkisini verir. Bu etki fasyal esnemelerdekinden farklıdır çünkü fasyanın kendi için aktif çalışırken gerçekleştirdiği sıvı değişimini taklit eder. Bu anlamda canlandırıcı etki daha hızlı ama daha lokal bir ölçekte alınır.
Hissetmek-Sensory Refinement:
Interosepsiyon ve propriyosepsiyonu güçlendiren farkındalıklı ve incelikli hareket formları hem bedensel his hem de beyin sağlığı için önemlidir. Bunun için yavaş ve küçük ölçekli, ezber bozan, serbest akslı fasyal hareketler önerilir. Her hareket için bir eklem açıklığı ve sınır tanımlanır ve tek bir fasyal hatta yoğunlaşılır. Bu sayede gerilimsel patternleri yakalamak, hissetme ölçeğini artırmak, ameliyat sonrası iyileşmeler, his kaybını iyileştirmek, bedensel zekayı artırmak mümkün hale gelir.
Fasyal hareketlerle ilgili daha fazla detayı paylaştığım ve tüm bu başlıkları pratik uygulamalarıyla çalıştığımız bir sonraki eğitim 26-27 Kasım’da İzmir’de gerçekleşecek.
Detaylı bilgi ve kayıt için info.fasciatraining@gmail.com hesabı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Comentarios